Carl Sagan könyvajánló

Carl Sagan múlt század egyik nagy hatású tudósa, tanítója volt. Csillagász és biológus, természetvédő, háború ellenző, örök kétkedő, író, tanító, gondolkodó. Könyvei a tudományról, tudásról, tudatlanságról, áltudományról, vallásról, az emberről, a múltunkról, a jövőnkről szólnak.

A tudományba szerette volna bevonni az egész emberiséget, nem úgy tekintett erre az egyre érthetetlenebb témára, hogy csak az a néhány ezer tudós „kiváltsága” legyen. Felnyitja a szemet, elgondolkodtat. Így tudja ő előadni a legbonyolultabb témákat is, megérti az ember aztán elgondolkodik, hoppá! Ugyanakkor aggódott az emberi hiszékenységet és naivitást kihasználó vallások és áltudományok miatt, és ezeknek igen sokszor szót is ad könyveiben.

Mint írtam az elején nagy hatása volt Amerikára, de az egész világra. 60-as évektől egészen a 90-es évek végéig aktívan részt vett távoli világok felfedezésében, Apollo, Pioneer, Voyager, Viking, és sok más programban volt vezető szerepe a NASA-nál. Eltökélten kutatott földönkívüli élet után, elsősorban a Marson és a Titánon, ugyanakkor az “UFO jelenséget” erősen bírálta és nevetségesnek tartotta. Ő feltételezte először hogy a Vénuszon 500 celsius fok a felszíni hőmérséklet, ami helyesnek bizonyult és később ebből a felfedezésből dolgozták ki az üvegházhatású gázok elméletét, és rájöttek hogy a itt a Földön is a hatalmas szén-dioxid kibocsátásunk hatására emelkedik a hőmérséklet.

Sok tv műsorban szerepelt, tv műsort készített, megszámlálhatatlan tudományos cikket publikált, ezekből sok könyvet írt, ő írta a Kapcsolat című film alapjául szolgáló regényt és a film munkálataiban is részt vett.

Négy tudományos könyve található meg magyarul, időrendi sorrendben:

Éden sárkányai (1978): Az emberi elme evolúciójáról elmélkedik az író, sok filozófiai kérdést vet fel, nagyon érdekes olvasmány.

Broca agya (1979): Ez a könyv Sagan cikkeiből egy válogatás tulajdonképpen, így nem összefüggő. Nekem a 4 könyv közül a kedvencem, nagyon sokat foglalkozik benne a csillagászattal, de helyet kap a fizika, kémia és biológia is. És természetesen az áltudományok kivesézése.

Korok és démonok (1995): Könyv a szkeptikus, kritikus gondolkodásról. Végigveszi a hibás, becsapó áltudományokat, kihasználó vallásokat, és egy olyan gondolkodásmódot ad az olvasó kezébe amivel ezeket le lehet leplezni.

Milliárdok és milliárdok(1996): Utolsó könyve aminek a vége sajnos szomorú mivel az utolsó sorokat már a halálos ágyán írta és a felesége fejezte be végül. A Broca agyához hasonlóan ez is egy cikk gyűjtemény tulajdonképpen. Környezetvédelem, morális döntések, abortusz, emberiség jövője a fő témák. Meglepő így 15év távlatából hogy mennyire jól, helyesen látja a dolgokat, talán ebből is látszik hogy még ma is mennyre hatással van a tudományos életre Sagan.