Kotta

Ministry of Type blogon találtam e csodát. Ez egy kotta-írógép az 1950-es évekből ami hasonló elven működik mint egy írógép, csak itt hangjegyeket üthetünk a vonalazott kotta papírra. És ami a legszebb az egészben, hogy meg is vásárolható, egy darab forog közkézen, minden működik rajta és csak $6.000!

Keaton Music Typewriter

Az első kotta nyomtatás nem sokkal a könyvnyomtatás feltalálása után megtörtént, bár sokáig nehézségekbe ütköztek, kézzel kellett javítgatni és bővíteni a félig kinyomtatott kottát. Néhány száz évvel később, sok fejlesztés után a 19. században élték aranykorukat a nagy kotta kiadó és nyomtató vállalatok. Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann, Liszt, Wagner és a többi romantikus szerző ha megírt egy művet akkor a titkáruk azt átmásolta, és a különböző városokban lévő kiadóknak egyenként eladták.

A mester kézirata, Chopin 15. prelűdjének eredetije, a szerinte hibás vagy rossz hangjeleket olyan feketén lesatírozta, hogy még véletlenül se lássuk a “rossz” munkáját, csak tökéletes darabot adhattak ki a nevével!

Ma már más a helyzet, a klasszikus művek túlnyomó többsége közkincs már, azaz a jog nem ír elő korlátozást a használatára mert a jogvédelmi ideje rég lejárt, ezért ingyen elérhetőek az IMSLP.org-on