Bach és a billentyűk

Nem minden zenész hisz istenben, de mindegyik hisz Bach-ban. Szokták mondani. És tényleg, Johann Sebastian Bach indította el a nyugati zenét a fejlődés útján, mindenben ott van a szelleme és a vívmányai, egy modern kísérleti elektronikus zenében, egy 60-as évekbeli klasszikus rockban, egy könnyed jazz nótában, és így tovább mehetünk vissza az időben egészen a mesterig.

Bach-ot előadni nem egyszerű. Először is ha billentyűs hangszerről van szó akkor azt tudni kell, hogy a mai zongora akkor még nem létezett, helyette volt csembaló amibe viszont nincs dinamika, csak egyféle hangerősségre képes, tehát az előadó művésznek át kell érezni, bele kell látnia a műbe, mert a mai zongora sok lehetőséget ad, de egy Bach billentyűs concerto csak akkor lesz szép ha értő kezek szólaltatják meg.

Ezért csak kevés művész tud úgy hozzányúlni ezekhez a csodálatos zenékhez, hogy egyszerre jót és újat is adjanak. Napjaink egyik új sztárja David Fray aki csodálatosan játszik Bach-ot és Schubert-et. 2008-ban robbant be a “Swing, Sing & Think” dokumentum filmmel, ahol ő játssza és vezényli Bach billentyűs concerto-it a Deutsche Kammerphilharmonie Bremen zenekarral.

Kedvencem a negyedik (BWV 1055 A-dúr), Fray mesteri, hibátlan.