Alkan, az elfeledett

A 19. század első évtizedeiben legalább 1 tucat ifjú művészre rámondta a sajtó és a publikum, hogy az új Mozart. Liszt a magyar Mozart, Chopin a varsói Mozart, a két legismertebb csodagyermek, de rajtuk kívül jó néhány nagy név a feledés homályába merült.

198 éve, 1813-ben született Párizsban a kis Charles-Valentin Alkan, 5 testvére volt akik közül többen szintén a zenének szentelték az életüket, de Charles-Valentin volt a legkiemelkedőbb tehetség köztük, 6 évesen már a konzervatóriumba tanult. Tizenévesen már koncertezett a saját műveivel, fiatalon a párizsi zenei élet fontos tagja volt, sok barátja volt, például Liszt, Anton Rubinstein, Victor Hugo, George Sand, Ferdinand Hiller, de a többi “sztárt” is közelről ismerte, ő is köztük volt, fellépett Chopin-nel, Kalkbrenner-rel, Thalberg-gel.

A 40-es évek vége egy korszak vége volt, Chopin meghalt, Alkan-t pedig egy akkora csalódás érte amiből élete végéig nem tudott felépülni. A párizsi konzervatórium zongora szakának vezetői posztjára pályázott, de hiába, tisztázatlan körülmények közt az egyik diákját nevezték ki helyette. Ezután visszavonult, és az élete utolsó évtizedeiről keveset tudunk. Chopin mellett élt, és miután Frédéric eltávozott több diákja átkerült Alkan-hoz. Élete végéig, 1888-ig elvonultan élt, nem járt emberek közé, koncerteket se adott, és sajnos rengeteg munkája elveszett.

Zenei stílusa virtuóz, újító. Chopin-hez hasonlóan szinte csak zongorára írt. Korai műveiről sokan egyszerűen elrettentek olyan nehezek voltak, sokszor lehetett hallani hogy lehetetlen előadni. Neki még is sikerült, ez mutatja, hogy tényleg ott volt a helye a nagyok között, Liszt egyszer azt mondta róla, hogy a legjobb zongorista akit ismer.

Etűdjei voltak a legnehezebbek, az Op. 39 -esből a 12-es, “Le Festin d’Esope” variációk egy témára.

Ám írt lírai, melodikus műveket is, egyik kedvencem a Barcarolle (Op. 65.), ami a velencei gondolások dalainak mintájára készült.

2013-ban, a 200-adik születésnapján talán felfedezik az emberek.

One thought on “Alkan, az elfeledett”

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.