Philip Glass és Franz Schubert

Január 31-én volt Schubert 215. évfordulója, Philip Glass pedig ugyanezen a napon töltötte be a 75. életévét, sok boldogságot neki!

A kis Philip apukájának egy klasszikus zenei hanglemez boltja volt, sokat hallgatott kortárs modern muzsikákat (Bartók, Schönberg, stb.) és régebbi mesterműveket is Beethoven-től és Schubert-től aki olyan nagy hatással volt rá, hogy kedvenc zeneszerzője lett.

Az egyik leghíresebb műve a Mad Rush, amit a Dalai Láma amerikai látogatásának tiszteletére írt a szerző, és mai napig előadja a világ minden pontján, a Tibeti függetlenségi mozgalomra akarja felhívni a hallgatók figyelmét ezzel amit évtizedek óta támogat.

De kanyarodjunk vissza Schuberthez és az ismétlődő struktúráihoz. Az utolsó és egyben leghíresebb zongora szonátája (D960) egy titáni darab, általában 40 percig tart előadni, de Sviatoslav Richter – talán a legnagyobb valaha élt Schubert előadó – sokkal lassabban játssza, ezen a felvételen 47 perc! Glenn Gould nem szerette a 19. század zenéjét (Schubertet meg különösképpen nem), de miután hallotta Richter-től élete végéig minden interjúba az egekig magasztalta Richter-t és a Schubert előadását.