Bach és Bartók

Március 21-én volt a 327. évfordulója Johann Sebastian Bach-nak, Bartók Béla pedig ma lenne a 131 éves. Bartók zenéje modern, még ma is, sőt még valószínűleg elég sokáig az marad, Bach zenéje viszont univerzális, szokták mondani hogy a múlt, a jelen és a jövő zenéje is egyben Bach művészete.

Bach-ról rengeteg “nagy” idézet van. Nem minden zenész hisz istenben, de minden zenész hisz Bach-ban. Bach bármilyen hangszeren tökéletes. És ehhez hasonlókból még lehetne sorolni, persze ez nem is véletlen, a nyugati zenében mindenhol megtalálható egy kis Bach. Martha Argerich tolmácsolásában a második Partita, Martha játékában a swing néhol olyannyira benne van, hogy ha kiragadnánk azt a részletet jazz muzsikának is hihetnénk.

Bartók is odavolt természetesen Bach-ért, bár fiatal korában Beethoven-t játszott, és zeneszerzésére is ő hatott, de később felfedezte a barokk mestereket, és megjelent Bartók zenéjében is az ellenpont, Ujfalussy József Bartók könyvéből idéznék egy részletet a Mikrokozmosz-ról: “Bach a vezetője a szigorú ellenpontos szerkesztés útvesztőiben, ő ad példát a kis remekművek mértanilag világos, átlátszó szerkesztéséhez, a zongorajáték és a kompozíciós technika belső egységéhez.”.  De több művénél is feltűnik a polifónia és az ellenpont bachi alkalmazása. Hallgassuk a Szonatinát Szokolay Balázs előadásában.