Az elveszett Brahms mű

A klasszikus zenei életben nem mindennap találnak valami újdonságot, ráadásul egy elsőrangú zeneszerzőtől. Tavaly egy albumban találtak rá, bizonyos Arnold Wehner aki Göttingen városka zenei igazgatója volt birtokolt egy albumot amibe az ott járó zenészek mind beírtak valamit, köszönetet, üdvözlést, vagy épp egy rövidke művet. Schumann, Mendelssohn, Liszt és Brahms a leghíresebbek, ám Johannes nem csak néhány sorocskát írt hanem egy kis darabot.

A mű érdekessége hogy a fiatal Brahms aki épp Reményi Edével koncertezett ott, ezt a témát megtartotta később, és jó egy évtizeddel később az Op. 40-es kürt triójában felhasznált. Először Craig Sheppard mutatta be a nagy közönség előtt (2011. április 28.) egy koncertjén, halljuk.

Nagy visszhangot nem kapott, úgyhogy el is lett volna ez felejtve, ám majd egy évvel később a BBC felkapta a témát, beszélgetnek is róla Christopher Hogwood-al és Schiff Andrással néhány percben. Schiff előadását hallgassuk.

A 12 évvel később felhasznált téma a kürt trió scherzojában, 3 perctől. Barenboim-Perlman-Clevenger előadásban. A kis mű kottáját is le lehet tölteni, Albumblatt névre keresztelték, a moll-ban van, IMSLP.org vagy PianoStreet.com.