Mozart Trio

Papa Haydn után Mozart. Csütörtökön élőben hallhattam ezt a csodálatos művet, ami egy nagyon különleges hármasra készült.

A cím “Kegelstatt Trió”. A kegelstatt magyarul tekepálya, ahol Wolfgang kedvenc teke fajtáját a “Kegelscheiben”-t űzték a bécsi polgárok. Több darabot szerzett fejben a játék közben, néha rá is írta a kéziratra, valószínűleg a trió is ezért kapta ezt a címet a kiadóktól. A különlegessége a darabnak az összeállítás, ugyanis zongora trió az általában hegedű és brácsával párosul, ez esetben azonban zongora, brácsa és klarinét a hármas. Ez volt az első mű erre a trióra, de ezután sem készült valami sok.

Pilisvörösvári Városi Könyvtár szabadtéri színpadán tartott koncertet Szerémi Márkó (klarinét), Mayer Angyalka (zongora) és Tácsik Zoltán (brácsa). Max Bruch 6 romantikus darabját adták elő illetve Vittorio Monti Csárdását, ám a koncert gerincét a 3 tételes Mozart mű alkotta. Ráadásul olyan megtiszteltetésben lehetett részem hogy egészen közelről hallgathattam a három művészt, ugyanis én lapoztam a zongoránál, így kicsit olyan volt mintha csak nekem játszanának. Hatalmas élmény volt, gyönyörűen adták elő, találtam youtube-on is egy nagyon jó előadást, de az élő zene élményét nem adhatja vissza természetesen. Fröst/Pöntinen/Rysanov adják elő a videóban, 2011-es felvétel.