Papa Haydn

Haydn 30 évig volt az Esterházyak szolgálatában, Eisenstadt-ban és Eszterházán töltötte az időt, Bécstől és a zenei élettől messze, ám erre elmésen azt mondta Joseph, igaz hogy el volt vágva a világtól, de épp ezért nem zavarta össze senki, és eredetit kellett alkotnia.

Egy kivételesen hosszú életet élt “Papa” Haydn (1732-1809), aki látta felnőni az Esterházy kis grófokat és grófnéket, és még állítólag Mozart is Papa-nak hívta. A mester alkotott, folyamatosan. Ő volt a szimfónia és vonósnégyes atyja, a szonáta formát is tökéletesítette, és megérte a zongora születését, így későbbi billentyűs szonátái már csak zongorára íródtak. 106 szimfónia, 68 vonósnégyes, 45 zongora trió, 14 opera, 38 különböző szólóhangszerre írt concerto, 52 billentyűs szonáta, és még hosszú a sor, sajnos azonban ezekből keveset játszanak ma.

Richter, Brendel és Schiff is kedvenc zeneszerzőjének tartja, és abban egyezik a véleményük, hogy túl keveset hallhatjuk, pedig Haydn szonátái és fantáziája zongorára értékes és egyedülálló művek. Richter-től halljuk a 47. szonátát (Hob. XVI:32, h moll).