Miniatűrök

A 19. század új divatja az otthon zenélés lett. Minden tehetősebb család kisasszonya zongorázni tanult, a hivatásos muzsikusok pedig minden este valamelyik ilyen család szalonjába töltötték az időt.

Mozart és Beethoven még “nagy” műveket írtak, több tételes, szonáta formában, Schubertnél azonban már megjelentek a kis rövid, tánc alapú zenék amiket egy kezdő is el tud játszani. A következő évtizedekben a zeneirodalom bővelkedett miniatűrökben, Chopin, Liszt, Mendelssohn és a mostani bejegyzés főszereplője a német Robert Schumann aki 156 éve hunyt el.

Schumann több mint egy tucat zongora ciklust írt, amik mind 1-2 perces kis darabokból állnak, melyeket a mai napig előadnak a koncerttermekben, egyben, válogatásként, vagy akár csak egymagában, gondoljunk csak a sokat hallott Träumerei-re a Kinderszenen sorozatból. Egy másik ciklus az opus 12-es Fantasiestücke (ilyen néven még két sorozatot is írt a mester), amiből hallgassuk a hetediket, Traumes Wirren. Ez egy klasszikus felvétel, szeretem az ilyeneket mert pont a 19. században engednek bepillantást, az előadó Emil von Sauer aki Liszt tanítványa volt a mester utolsó két évében, bár maga Emil egy interjúba úgy fogalmazott hogy nem sokat tanított neki az ekkor már egyre betegebb Liszt, viszont zeneileg hatalmas hatással volt rá.

A következő mű kamarazene, de hasonló elgondolásban, a címe ennek is Fantasiestücke, de ez az opus 73-as. Eredetileg klarinétra és zongorára írta Schumann, de úgy írta meg, hogy előadható legyen brácsával és gordonkával is. Az első darabot adják elő Jacqueline Du Pré és Gerald Moore.