Alan Walker: Liszt Ferenc 1-2-3

Liszt Biblia. 1600 oldal Lisztről, a 19 század zenei életéről, ez egy kötelező olvasmány aki szeretne eligazodni ebben a romantikus, legendákkal keresztül szőtt világban és évszázadban.

Alan Walker angol zenetörténész évtizedekig dolgozott e könyveken – természetesen nem egyedül, ezt külön kiemeli mind három kötet bekezdésében -. Keresztül kasul járta Európát, ahogy azt annak idején Liszt is tette, ellátogatott minden irattárba, könyvtárba, sőt még a vatikáni könyvtárba is beengedték, ahol több addig ismeretlen dokumentumot talált a mester életéről. Ez a sok éves kutatás kellett is e témához, nem hiába hívjuk a 19. századot a romantikának, Liszt nevéhez annyi legenda, mítosz, romantikus kitaláció tapadt már életében, és élete után is amit nehéz volt kibogoznia a szerzőnek.

Sikerült. Olyannyira hogy ma már sok vitás kérdésben teljesen máshogy tekintünk a mesterre szerencsére, Walker úgymond tisztára mosta a nevét több ízben, megérthetjük mit s miért csinált Liszt. Tényleg rengeteg nőügye volt? Tényleg Marie d’Agoult és Carolyne Sayn-Wittgestein írta minden könyvét és cikkét? Tényleg kapott a nagy Beethoven-től egy csókot bécsi koncertjén? Ezekre és ehhez hasonló vitás kérdésekre pontos választ kapunk, bár sajnos mai napig a meg nem történt legendák fel-feltűnnek, de legalább e könyvből, dokumentumokkal alátámasztott igazságot megtudhatjuk.

A zenész Lisztről is hihetetlen információ anyagot tudhatunk meg, zongorista, zeneszerző, karmester, zongoratanár, újító. Liszt első számú zeneszerző volt, életében nem fogadták ezt el, utolsó hónapjaiban kapta meg csak a megérdemelt ünneplést, de mai napig kevéssé ismerik az emberek a munkásságát, szerencsére az utóbbi évtizedekben ez rengeteget változott, köszönhető a zenészeknek, és nem kevésbé Alan Walker munkájának is. Remélhetőleg hamarosan elfoglalja helyét Liszt a nagyok között mint komponista.

Azt hiszem nem is kell tovább dicsérnem a könyveket, Liszt alakja is lebilincselő, és az egész 19. század történelme és zenetörténelme is. Beszerezni azonban sajnos szinte lehetetlen, az első két kötet ugyan ott van minden bolt polcán, de a harmadik, befejező könyvet 1 évig vadásztam, a kiadó EMB annyit mondott, hogy nem tervezik újranyomni a közeljövőben, talán antikváriumokba fel tűnhet 1-1 darab.