Az első billentyűs zene

A középkorban a különböző pengetős hangszerek domináltak (líra, lant), de voltak akik az orgonához hasonlóan át akarták vinni ezt billentyűkre, így születtek meg az első csembalók a 15. században. Míg a zongorában egy kalapács üti meg a húrokat, amivel különböző hangerőt tudunk előállítani, addig a csembaló egy pengetős hangszer.

A barokk mesterek később mind csembalóra írtak, később Haydn és Mozart korában jöttek az első jó Fortepiano-k csak. A billentyűs hangszerek fejlődéséről David Schrader készített egy jó videót amit érdemes megnézni az téma érdeklőinek (első rész, második rész).

Azonban tekerjük vissza az idő kerekét kicsit, ahogy előbb írtam már a 15. században elterjedtek a billentyűs hangszerek, de az első lejegyzett kotta csak 1520-ból maradt ránk. Ez egy lassú angol tánc, az úgynevezett dompe, a zenemű címe pedig My Lady Carey’s Dompe, szerzője ismeretlen. A muzsika kottája is elérhető itt. Az előadó Elaine Comparone csembalóművésznő, érdemes a YouTube csatornát is végignézni, mert több videója van Bach-tól és Rameau-tól.