Mozart és a klarinét

Mozart a billentyűs hangszerek és a hegedű mestere volt, azonban a klarinét hangját is szerette. Ebben nem kevés érdeme volt Anton Stadler nevű úriembernek aki korának leghíresebb klarinétosa illetve basszetkürtöse volt.

Stadler-nek két darabot is írt Mozart, egy klarinét kvintettet, és a híres A-dúr klarinét versenyt. Ennek a műnek – ahogy több más híres Mozart darabnak – érdekes története van, ugyanis kézirat sajnos nem maradt fent belőle. Egy korábbi félkész műből ami basszetkürtre íródott azonban igen, később ebből lett a klarinét concerto. Halála után különböző másolatokban szerencsére megjelent ez a csodálatos mű, azonban itt jön az érdekes rész, ugyanis Stadler szerette a különleges hangszereket, és csináltatott magának egy olyan klarinétot ami 3-al mélyebb hang megszólaltatására képes, azt hitték hogy ez el fog terjedni, de nem így történt. Mozart halála után ismeretlen volt szinte ez a klarinét fajta, és ezért kijavították a rossznak vélt, túl mély hangokat az akkor megjelent másolatokban.

A klarinét elnevezés egy egész családot takar valójában, nem olyan mint a zongora vagy hegedű, hanem különböző méretben és hangterjedelemben létezik, legelterjedtebb az úgynevezett B klarinét, de van A klarinét is, és jelen esetben a basszusklarinét, amit Stadler használt, majd egészen a 20. század közepéig a feledés homályába merült, ma azonban újra beszerezhető, és így az eredeti szépségében adhatják elő a művészek Mozart művét.

A hétvégén volt szerencsém meghallgatni egy kamarazenei átiratban a túlvilági szépségű lassú tételt, Mayer Angyalka és Tácsik Zoltán kísérte Szerémi Márkót Pilisvörösváron a Mű-hely galériában. Most hallgassuk Martin Fröst-től ezeket a tökéletes dallamokat amit szerintem mindenki ismer, hallott már valahol. Fröst cadenza-ja a hab a tortán, annyi rétegét tudja a pianissimo-nak megszólaltatni amit felfogni is nehéz. Érdemes tökéletes csendben hallgatni és figyelni minden egyes hangra. Részleteiben egyébként fellelhető YouTube-on a mű többi része, illetve a medici.tv-n még pár hétig egy gyors regisztráció után ingyenes megtekinthető néhány ráadással egy novemberi előadása Fröst-nek.