A koncert valcer

Scott Joplin-ról mindenkinek a Maple Leaf Rag és a The Entertainer jut eszébe, pedig Joplin próbált  a könnyed szalonzene mellett komolyzenét is írni – életében azonban nem jött meg a a várt elismerés.

1899-ben adta ki Joplin a Maple Leaf Rag-et, és olyan elsöprő siker lett, hogy a jogdíjakból élete végéig eléldegélt. Később azonban komolyabb műveket is akart írni, több keringőt és operát szerzett, azonban ezek nem hoztak sikert. Mindegyikre odaírták, hogy “A Maple Leaf Rag szerzőjétől” de a közönség mást várt. A szóban forgó mű, a Bethena is ilyen, egy klasszikus keringő ritmus összeházasítása a ragtime-al, nem kevesebb mint 5 témával (A BB A CC DD EE A Coda formával). Csak az 1970-es évektől lett ismert és elismert, több fülbemászó nosztalgikus dallam is megbújik benne, érthetetlen, hogy 1905-ben miért nem aratott sikert, órákig tudnám hallgatni.

Keletkezése is tragikus, 1904-ben Joplin túl volt néhány anyagi válságon, egyik operájának teljes bevételét ellopták, a szerzőn vasalták be a színészek bérét, sajnos az opera kottáját is elvették tőle. Szintén ebben az évben vette el a második feleségét, aki néhány héttel az esküvő után elhunyt. Ezek után hónapokra eltűnt, majd egy év után ez a mű volt az első publikációja.

Az előadó egy ifjú tehetség, Wesley Reznicek aki Joplin ragtime-jait is csodálatosan játssza, érdemes meghallgatni azokat is.