Chopin 203

A 19. században az otthoni zenélés volt az egyik fő szórakozása a családoknak, ahogy nőtt az amatőr zenész családok száma úgy alkalmazkodtak a zeneszerzők ehhez a divathoz, rengeteg könnyű és nem túl hosszú miniatűr született zongorára és más hangszerekre.

A Chopin családba se volt ez másképp, apja jól játszott hegedűn és fúvós hangszereket is ismerte, anyja pedig zongorázott és énekelt. Ahogy az lenni szokott, egészen kis korában megmutatkozott a zenei tehetség a kis Frydryk-ben, és ahogy nőtt úgy terjedt a híre Varsóban. A nemesek egymással versengtek a kis csodagyerek kegyeiért, és egyre fiatalabbnak harangozták be, Chopin család azzal viccelődött már, hogy pár hónap múlva Frydryk már baba lesz újra.

De nem csak a zenélés érdekelte őt, hanem már 6-7 éves korában improvizált és zenét is szerzett, az első lejegyzett műve 1817-ben készült, 7 évesen, egy g-moll polonéz, bár ez még nem az a virtuóz csillogó stílus amit később képviselt Chopin, de a következő években rohamosan fejlődik, és több polonézt és néhány mazurkát is írt. Adam Harasiewicz felvételét halljuk.