Joseph Haydn élete dokumentumokban

Bartha Dénes és Révész Dorrit, a 20. századi magyar zenetudomány két fontos alakjának könyve ez, amit nemrég újra kiadtak, Haydn halálának kétszázadik és Bartha Dénes halálnak századik évfordulóján.

24822Beszédes cím már mutatja, hogy ez nem egy sima életrajzi könyv, Haydn-nal kapcsolatos legfontosabb levelekből és dokumentumokból állították össze, rövid magyarázatokkal, és így is egy teljes, jól olvasható, érdekes egészet alkot. Ez persze csak azért volt lehetséges mert Haydn korában még nem olyan “irodalmi értékű” levelezés folyt mint utódjainál a 19. században. Haydn levelei szigorú szabályokhoz és formákhoz kötött, ez a kor sajátossága, ráadásul a mester egyrészt egész életében egy nagyon elfoglalt ember volt, másrészt mindig lényegre törő, dörzsölt üzletember.

Az általános kép Haydn-ról a “sima” életrajzokból mindig az, hogy egy jóságos “Haydn Papa”, aki minden zenészén, és barátján segített, és mindenki szerette. Leveleiből azonban kirajzolódik egy teljesen más kép is: talán a zeneipar egyik első menedzsere volt, értett a reklámhoz, az üzlethez, ügyeskedésekkel rengeteg plusz pénzt keresett. Vezette évtizedekig az Eszterházy zenekart és operát, később a templomi zenélést, és ezek mellett több mint 100 szimfóniát, több mint 50 zongora szonátát, megszámlálhatatlan kamaraművet és több nagy oratóriumot és templomi művet írt. Hogyan lehetséges ez? A levelekből kiderül hogy volt erre az elképesztő életre ereje, ideje és pénze.