Spanyol tánc

Enrique Granados ahogy sokan mások a 19. század végén és 20. század elején, a saját népe zenéjéből táplálkozva, megihletve írta remekműveit.

A Goyescas mellett másik leghíresebb zongora sorozata a 12 spanyol tánc, ebből is talán a legismertebb az 5., amit Andaluza néven ismer a világ. Granados az 1910-es évekre már világszerte ismert zeneszerző volt, operáját az első világháború miatt New York-ban mutatták be először, nagy sikerrel, meg is hívták a zeneszerzőt, aki szerencsénkre ekkor Duo-Art gépzongorára felvette néhány művét. Sajnos a hazaúton megtorpedózták a hajóját, és feleségével együtt a La Manche csatornába vesztek 1916-ban. Az első felvételen hallgassuk a szerzőt.

Rég volt összehasonlítás, pedig ez a legszebb a komolyzene hallgatásban. Második felvételen az egészen fiatal Arturo Benedetti Michelangeli játszik, ez már akusztikus felvétel, bár nem túl jó minőség, de nagyon érdekes. Az idősebb Michelangeli játéka teljesen más, ragaszkodik a kottához, kevés rubato-t használ, ezen a felvételen viszont valami egészen elképesztő dolgokat művel, már-már olyan érdekes mint Cortot Chopin-je.

És a harmadik felvétel nem zongora, hanem klasszikus gitár, Spanyolország hangszere természetesen a gitár, így nem meglepő hogy több Granados zongora művet egyből át is írtak gitárra, az olasz Stefano Grondona játszik.