Az állatok karneválja

Camille Saint-Saëns egy rendkívül hosszú életű zeneszerző volt, majdnem 90 évet megélt, és látta-hallotta a romantikus mozgalmakat és háborúkat, a zene teljes átalakulását a századfordulón. Munkáin is látszik ez a rengeteg év, számtalan kompozíció, sok stílusban és formában.

Az egyik legérdekesebb művét nem is gondolta úgymond komolyan, megtiltotta a kiadását, ahogy ő mondta ez csak egy vicc, és privát előadásra szánta. Az állatok karneválja 1886. elején készült és márciusban barátai között adták elő,  mikor az öreg Liszt tudomást szerzett a darabról egyből írt barátjának, és Camille egy újabb privát előadást szervezett amin Liszt is ott volt.

A 20-25 perces mű 14 különálló tételből áll, mindegyik egy-egy karakterdarab beszédes címekkel, például a leghíresebb, az utolsó előtti A hattyú, vagy például A kenguru. Több dallamot felhasznált zeneszerző társaitól, vagy más ismert dalokból, talán épp ezért nem akarta kiadni, de halála után publikus koncerten előadták 1922-ben, és a fülbemászó dallamok, motívumok megragadták az emberek képzeletét, mai napig több témát felhasználnak filmekben és reklámokban.

Bár rajzfilmes bejegyzésből kimaradt, de  Bugs Bunny-val csináltak erre a műre egy külön részt, szerintem nem sikerült túl jól, hallgassuk inkább az eredetit. A Royal Philharmonic Orchestra-t Andrea Licata vezényli, a zongoráknál Vivian Troon és Roderick Elms ülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük