Bach és a Beatles

Sokszor leírtam már, hogy a nagy mesterek mai napig hatnak a zenészekre, most nézzünk egy konkrét példát, J.S.Bach hogy is hatott Lennon/McCartney Blackbird című számára.

Egy Bourrée ihlette meg Mcartney-ékat, a híres e-moll amit klasszikus gitáron játszanak, Paul és George fiatalkorukban tanulták a gitár órákon, és sok más leendő ifjú zenész tanulta ugyanezt akkoriban, például a Led Zeppelin gitárosa, Jimmy Page is előszeretettel vette elő ezt a témát koncertjeiken az improvizálásaihoz. A bourrée egy francia tánc, a barokk szerzők sokszor alkalmazták szvitjeikben, most hallgassuk Per-Olov Kindgren-től.

Paul McCartney-t a basszus vonal, és a dallammal való harmóniai kapcsolatok fogták meg, ebből született a Blackbird zenéje. A dal szövege is érdekes természetesen, a 60-as években az Egyesült Államokban egy “forró” téma volt a fekete nők munkavállalása, és civil jogai, a Mad Men (magyarul Reklámőrültek) című sorozatban is jól feldolgozták ezt a kérdést ami akkoriban az egész nyugati világot érdekelte. A brit szlengben a “bird” nőt is jelent, így lett a címe a dalnak Blackbird: you were only waiting for this moment to be free. 1968. június 11-én vette fel McCartney egyedül a dalt az Abbey Road kettes stúdiójában.

Bach was always one of our favourite composers; we felt we had a lot in common with him…

És végül, hogy a zongora is szóljon, egy jazz feldolgozás, amit különösen kedvelek. Nem véletlen, hogy ennyi feldolgozása született e dalnak, érdekes harmóniák és nem mindennapi ritmusok váltakoznak. Brad Mehldau-tól szóló zongora jazz változat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük