Ezopusz lakomája

Ezopusz a híres ókori görög mesemondó, bár nevét kevesen ismerik, de a legtöbb mindenki által ismert mese-alapművek és mondások nagy része tőle származik.

Fiatal korában a nagy mesemondó rabszolga volt egy Xanthus nevű embernél aki azt parancsolta neki, hogy készítsen egy lakomát estére mert meghívta az összes nagy filozófust. Ezopusz pedig felszolgált mindenkinek nyelveket.. nos igen, arról nem ír a legenda, hogy milyen élőlény nyelve volt a tányérokon, de természetesen Xanthus dühbe gurult és hívatta a szolgáját, aki magyarázatként csak a parancsra hivatkozott, a legjobb és legszórakoztatóbb vacsorát állítsa össze, ő pedig összeállította, hiszen a nyelvben van az összes emberi tudás és érzelem kulcsa, mi lenne jobb vacsora a nagy filozófusoknak?

Az 1813-ban született Alkan nem ezt a legendát használta fel, bár a címe ez a variációsorozatának, ami valójában Ezopusz rengeteg állat-meséire utal, minden egyes variáció más-más hangulatú, más állatot személyesít meg. Szerepelt már a Reneszánsz ember hasábjain Hamelin előadásában, de most találtam egy talán még jobbat, a dél-koreai Yeol Eum Son adja most elő nekünk, fantasztikus mennyire különböznek az egyes variációk, bravó!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük