Leoš Janáček

Janáček egy különleges zeneszerző különleges élet úttal. Nem tartozott az elit művészi körhöz, papi iskolába tanult, a konzervatóriumot 1 év alatt elvégezte, a Prágai orgona iskolában pedig hamar összekülönbözött tanáraival.

A siker ezért csak későn jött, élete végéig hű maradt morvaországi városához, Brno-hoz, ott élt, tanított, kutatta a népdalokat és zenét szerzett. Stílusa késő romantikus, a cseh zeneszerzőkre Wagner és az orosz zene, főleg Csajkovszkij hatott. Legfontosabb művei az a néhány érett kori operája amik végül utolsó néhány évében meghozták az elismerést és a világsikert.

A Sinfonietta egy fúvós katona zenekar ihlette 5 tételes mű, amit a cseh katonáknak ajánlott Janáček. Nem kevesebb mint 25 rézfúvós kell az előadásához. 1926-ban írta, ekkor már elismert zeneszerző, és a premier is rögtön a megírás után megtörtént Prágában. A tételek pontos programot sejtetnek, az 1918. október 28. eseményeket dolgozzák fel Brno városában, amikor is külön váltak az Osztrák-Magyar Monarchiától, és megalakult Csehszlovákia. A Hallé Orchestra-t Sir Mark Elder vezényli.

Az 1.X.1905 is történelmi ihletésű, ezen a napon Brno-ban a fiatal munkások tüntettek egy Cseh nyelvű egyetem építése mellett, a Monarchia katonái szétverték a tüntetést végül, és egy fiatal ácsot, František Pavlík-ot leszúrtak. Ezen a tüntetésen a mester is részt vett, és a fájdalmas emlék hatására a fiatal ácsnak dedikálva megírta a 3 tételes szonátát, Rossz előérzet – Halál – Gyászinduló tételcímekkel, a harmadikat végül kihúzta, és így a 2 tételes művet az egyik diákja adta elő 1906. januárjában Brno-ban. A történet még itt nem ér véget, Janáček-et annyira felizgatta ez a mű és ez a rossz emlék, hogy dühében a kéziratot beledobta a folyóba, amit azonnal meg is bánt, később azt mondta, hogy a papírok úgy úsztak le a folyón mint a fehér hattyúk. Hogy-hogy nem, 18 évvel később a diák aki előadta, Ludmila Tučková megtalálta a saját másolatát a műről, és 1924-ben Prágában újra előadták és ki is nyomtatták, bár Schiff András írja a könyvében, hogy rengeteg hibával. Az előadó a cseh Rudolf Firkušný akit Janáček, Cortot és Schnabel tanítottak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük