Schiff András könyve

Schiff András – A zenéről, zeneszerzőkről, önmagáról című könyvében végig követhetjük életútját a világhírű művésznek, és több esszéjét is elolvashatjuk a zenéről, kollégáiról.

Aschiff 2003-as könyv Schiff András 50. születésnapja alkalmából került kiadásra itthon. Első felében a művész életútját követhetjük nyomon, sok izgalmas emléket oszt meg velünk, második részben pedig az évtizedek alatt megjelent rövid esszéi, tanulmányai olvashatóak zenéről, zeneszerzőkről, zenész kollégákról. Schiff egy szókimondó ember, a véleményét kendőzetlenül megosztja az olvasókkal, ezért sokan nem is kedvelik, akárcsak a zenéjét. Rafael Kubelik karmester mondta neki:

Te nagyon eredeti és őszinte módon muzsikálsz, amiért sok támadás fog érni. Egy pillanatig ne engedd magad letéríteni erről az útról.

Épp ezért érdekes nagyon ez a könyv, fekete-fehéren leírja a véleményét a zenésztársairól, tanárairól, politikáról és vallásról, zeneszerzőkről és zenéikről, és az előadásmódokról. Ezzel persze nyilván nem fogunk mind egyetérteni, sőt lehet semmivel sem, de akárhogy is: Schiff András a világon az egyik legelismertebb Bach, Mozart és Schubert előadó, ezért érdemes meghallgatni a véleményét a világról, még ha néhol túl erős is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük