Open Goldberg Project

A Kickstarter néhány éve felrázta a kreatív, jó ötletekkel előrukkoló embereket Amerikában, minden héten jött egy meghökkentő hír, hogy néhány nap alatt összeszedtek egy filmre, videójátékra, műanyag bigyóra – szinte bármire dollár százezreket, sőt néha milliókat.

A komolyzene képviselői is megpróbálták a szerencséjüket, rengeteg fiatal zenész gyűjt most is a saját CD-jének elkészítésére, drága a stúdió bérlés. Aztán ott vannak az ambiciózusabb projektet, a Musopen célja, hogy mindenféle copyright nélkül tesznek közzé felvételek és kottákat, amelyeket bárki bárhonnan meghallgathat és letölthet, nekik volt egy 2010-es Kickstarter projektjük ahol a remélt $11,000 helyett majdnem 70 ezer dollár gyűlt össze, ebből a pénzből stúdiót és szimfonikus zenekarokat fizettek meg, hogy szimfóniákat és concerto-kat vegyenek fel, amik a weboldalukon meghallgathatunk azóta. Legfrissebb ötletük a Set Chopin Free, amihez a gyűjtés pont ma fog lejárni, és 91 ezer dollár már meg is van, az összes Chopin művet fel fogják venni a lehető legjobb minőségben, videóval együtt.

Az Open Goldberg Project 2011-ben indult, azzal a céllal, hogy J.S.Bach Goldberg variációinak egy friss és modern, jogdíjak nélküli kotta kiadását létrehozzák, illetve felvételt is Kimiko Ishizaka-val. A Kickstarter projektjük sikeres volt, azóta Kimiko járja a világot és folyamatosan koncertezik, tehát a fiatal művész karrierjén is nagyot lökött ez a hírverés. A kották és felvételek mindenféle formátumban a weboldalukon elérhetőek. Egyébként azt meg kell jegyezni, hogy az IMSLP.org-on évek óta elérhető millió kotta amiket 70 évnél régebb óta adtak ki, így a Goldberg is, és felvételekből is fellelhető közkincs státuszban, az előbb említett Musopen oldalán.

De most Kimiko felvételét hallgassuk, akinek annyira bejött ez, hogy már a következő Kickstarer projekt fut, a Wohltemperiertes Klavier hasonló feldolgozása. A Bösendorfer támogatja mindkét projektet, egy friss videót fel is töltöttek ahol Kimiko kiválasztja a hangszerét az új felvételekhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük