A nászajándék

1930. május 21-én Arturo Toscanini Budapesten koncertezett a New York-i Filharmonikusokkal, a program Rossini, Beethoven, Wagner, Debussy és Kodály.

Kodály és Toscanini már ismerték egymást, itthon s külföldön a nagy karmester többször vezényelte a műveit, és jó barátsággá ért ez a kapcsolat. 1929-ben levelet kapott Kodály tőle, azzal a kéréssel, hogy írjon egy művet neki amit bemutathat majd a budapesti hangversenyén. Akkoriban egy ideje már nem komponált zenekarra, minden idejét a kórusművek és a népzene kötötték le, régi nagy műveit mind játszotta már Toscanini, ezért kellett valami más sürgősen: egy régi darabot vett elő a mester ami fiatal korában természetesen nem aratott sikert, a Nyári estét, átdolgozta, és küldte is a karmesternek, aki pár hónappal később már a Városi Színházban próbálta a zenekarjával, és nagyon elégedett volt a művel. Hatalmas siker, a karmester felhívja a pódiumra Kodályt, állva tapsol a közönség.

Néhány év múlva újra hazánkba látogatott Toscanini, ezúttal nem koncertezni hanem arra kérte fel barátját, hogy tanúskodjon lánya, Wanda Toscanini esküvőjén, akit a fiatal világhírű zongorista, Vladimir Horowitz készült feleségül venni. Kodály nászajándéknak négy kedves kis női kórusra írt madrigált komponált az olasz arának. A Négy olasz madrigál első tételét a Forrás Kamarakórus adja elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük