Mennyit gyakoroljak?

Szinte mindig az első kérdés ez – mennyit kell gyakorolni? Rövid válasz erre természetesen az hogy minél többet.

Szerintem a legtöbben teljesen félreértik ezt a problémakört, szó sincs itt arról, hogy mennyit kell gyakorolni, nincsenek kőbevésett percek és órák. Úgy gondolom, hogy három tényező határozza azt meg hogy Te mennyit fogsz gyakorolni:

  1. a kitűzött célok
  2. mennyi időt tudsz szánni rá
  3. és végül hogy mennyire okosan csinálod

Ha csak néha a barátainkat és családtagjainkat akarjuk szórakoztatni valami egyszerű számmal, vagy ünnepek alkalmával valami odaillő könnyű dallamocskával akkor bőven elég odaülni néhány naponta a hangszeredhez. Azonban ahogy a célok egyre nagyobbak úgy nő a szükséges gyakorlási idő a haladáshoz. Ha megvan a cél, és a haladás érzése is akkor jól csinálod, viszont ha úgy érzed hogy nem haladsz, vagy lassan haladsz akkor vagy többet és jobban kell gyakorolni, vagy átgondolni azt a kitűzött célt, megfelel e most neked?

Legfontosabb kérdés azonban az, hogy mennyire okosan és jól gyakorolsz e. Tegyük fel, hogy napi 1 órát tudsz szánni rá, ami nem kevés, ha azt nézzük, hogy dolgoznod vagy tanulnod is kell mellette, illetve élned is :), ám ha úgy nézzük, hogy haladni is kéne… nos akkor mindjárt kevésnek tűnik majd, tehát jól be kell osztani. “Practice makes perfect” mondja az angol, “ismétlés a tudás anyja” mondja a magyar, sajnos mindkettő közmondás féligazság csak. Ha valamit rosszul gyakorolsz akkor úgy fogod megjegyezni, és itt jön a legrosszabb rész: amit már megtanultál azt nagyon nehéz elfelejteni, és helyére megtanulni a helyes megoldást. Ezért a kulcsa a haladásnak mindig a jól-gyakorlás, mindig úgy gyakorolj ahogy a tanárod mutatja, vagy ha nem érted kérdezd meg, hogy is kéne! Az időd pedig okosan kell beosztanod, hogy eredményesen tudjál haladni, erről a jövőben sokat fogok még írni.

De mégis, mennyit?

Ha kicsit is komolyan gondolod, akkor szerintem a napi 1 óra a minimum. Ha szenvedély lesz a hobbiból akkor napi 2-3 óra, ha pedig zenésznek készülsz akkor a határ a csillagos ég. Van aki arra esküszik, hogy 3 óránál többet naponta értelmetlen, van aki pedig naponta 12+ órákat gyakorol. A 10.000 óra elmélete szerint 10 évig napi 4 órát kell szánnod egy tevékenységre, hogy profi legyél.

Egyszerre azonban maximum 1 órát, legalább 1 vagy 2 szünettel. Fontos, hogy az agyad végig 100%-on dolgozzon, ha máson kezdesz gondolkodni, és csökken a koncentráció akkor állj fel, igyál egy teát, és folytasd 10 perc múlva. Nem viccből 45-60 percesek az iskolai órák sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük