A nagy zeneszerzők élete

Harold C. Schonberg könyve sokat vállal. Áttekinti az egész nyugati zenetörténelmet, az összes nagy mester életén és zenéjén végigmegy.

245nagyDe vajon beleférhet e egy pár száz oldalas könyvbe 400 évnyi zene? Kompromisszumokkal igen. Ez a leghíresebb zenetörténeti könyv a világon, számtalan nyelvre lefordították a 3 kiadást megélt címet. A legfrissebbet az író 1997-ben dolgozta át, két fejezetet hozzáírt, a kortárs zenéről. Harold C. Schonberg a New York-i kritikus 71-ben Pulitzer díjat kapott, 20 évig a New York Times vezető zenekritikusa, több könyvet írt hasonló stílusban de messze ez a legismertebb.

Ahogy a könyv is hirdeti magát, nem szakmabelieknek íródott. Egy olvasmányos, izgalmas történetfolyam amely a zeneszerzők egyéniségét hangsúlyozza ki. Megtudhatjuk kik is voltak ők, és miért is írtak olyan zenéket. Számomra pont ez volt a legérdekesebb ebben a könyvben, végigkövethetjük a zene vonalát, a divatokat, stílusokat, mit és miért. Sokat segített a Nagy zeneszerzők aloldalak létrehozásában a könyv.

Sajnos nem kapható már, antikváriumokba néha fel lehet lelni, megéri keresni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük