Napló vezetés a gyakorlásról

Ami naplózva van – azt lehet tervezni. Ami tervezve van – az fog fejlődik.

Néhány hónapja pontosan írom hogy mennyit, és mit gyakorlok, és arra jöttem rá, hogy rendkívül sokat számít. Először is segít pontosabban megtervezni egy zene gyakorlását – bár sose tudjuk majd egészen pontosan meghatározni, hogy mikor lesz “kész”, erről az újévi fogadalmas bejegyzésben írtam már.  De ami fontosabb: motivál több és jobb gyakorlásra!

Jobban be tudod osztani az időd ha minden tervezve van, mennyire fontos a zenetanulás? Megnézel este egy filmet inkább, vagy 1 órával tovább gyakorolsz? Nálam arra mutatott rá az időbeosztások tervezése, hogy a kevésbé fontos elfoglaltságaim túl sok időt vesznek el egy napomból,  zenét pedig hiába tartom fontosnak, túl kevés időt töltök vele. Csak 24 óránk van egy nap, Neked is, Nekem is, Bach-nak is annyi volt.

Néhány hónapja épp, hogy heti 10 órát foglalkoztam a zenével, ma már több mint a dupláját. Ebbe benne van minden (zongora gyakorlás, zene elmélet, stb.), és nagyon motivál amikor néha visszanézem, főleg ha rossz kedvem van, és úgy érzem nem haladok. Csak rá kell nézni a naplóra, és máris eszembe jut hogy néhány hete sehol sem tartottam, kevesebbet időt szántam rá – tehát van haladás!

Hogyan? Legegyszerűbb valamilyen táblázatkezelő programmal (MS Excel, Open Office, Google Docs), első oszlopba a dátumot írom, következőbe röviden hogy mit csináltam aznap, harmadikba pedig az időtartamot. Ezt aztán a program összeadhatja hetente, vagy havonta. Megéri naponta 1 percet rá szánni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük