Ne függj másoktól!

Az eredményes gyakorlás egyik fontos pszichológiai része, hogy kerüljük el a csalódást, vagy ha mégis ér akkor azt tudjuk kezelni.

Minden, magát valamire tartó “hogyan legyünk boldogok” témájú könyvbe benne van így, vagy úgy, hogy külső rendszerektől és személyektől nem szabad függővé tenni magunkat. A csalódásokat elkerülésére és kezelésére sok módszer van míg önmagunkról van szó, például fel tudunk állítani úgy célokat és határidőket, hogy az esetleges kevés eredményből ne legyen csalódás, sőt ösztönző erőként hasson. Amint azonban egy külső tényezőről van szó: nincs beleszólásunk, nem tudjuk irányítani. De nézzünk két nagyon is valós példát, mert elméletben leírva nem olyan egyértelmű ez.

Van egy kedvenc zenéd, megtanultad, rengeteg munkával, és büszke vagy rá. Megmutatod egy barátodnak, családtagodnak, és nem azt a véleményt kapod amit vártál, kész a baj. Az tud fájni legjobban ha szeretteinktől kapjuk a negatív kritikát, vagy még rosszabb ha a közömbösséget, és valószínűleg bele sem gondol az illető de nagyon visszavetheti a fejlődésed ezzel.

  • Az egyértelmű, hogy ha egy olyan embertől kapsz negatív kritikát akiről tudod, hogy ért a zenéhez is esetleg és amúgy csak segíteni akar, azt ösztönzőként fogjuk fel. Ezzel nem is szokott baj lenni.
  • A baj akkor jön amikor egy zeneileg analfabéta ismerős hirtelen szakértővé válik, és 1-2 szóval össze tudja zúzni hetek munkáját. Mindenki ismeri ezt, Te is, vagy ha nem akkor majd találkozol vele. Na ezeket nem kell komolyan venni, biztos hogy ilyen embereknek akarsz tetszeni?
  • Néha még nagyobb bajt tud okozni amikor egy barátunkat egyszerűen nem érdekli mit gyakorolunk egy hónapja, nekem sok időmbe került míg ezt helyre tettem. Először is, nem várhatod el másoktól hogy ugyanazok érdekeljék amik téged, még akkor is ha tudod hogy nagyon érdekes, értékes és jó amit csinálsz – a barátodnak lehet, hogy nem az. Másodszor pedig, teljesen egyszerű: legyél érdekes! A zenét minden ember imádja a földön, tehát van valamilyen mód rá hogy megfogd a barátod figyelmét, csak az ő szemszögéből kell nézned a helyzetet.

Másik példám az elmaradó óra kezelése. A kitűzött dátum a következő órára a tanároddal egy ösztönző erő, fel kell készülnöd rá. De mi van ha valamiért elmarad, jobb esetben csak 1-2 nappal később lesz, vagy akár kimarad a hét? Biztos ismerős az érzés amikor rákészülsz, úgy érzed készen állsz és meg akarod mutatni a tanárodnak, és akkor jön az üzenet, hogy bocs most nem érek rá. Nekem általában ilyenkor a rá következő napokban lecsökkent a gyakorlási kedvem, hisz már felkészültem az órára, mit gyakoroljak még, nem? Mindig van hova fejlődni persze, de van egy egyszerűbb megoldás erre ami biztos működik. Legyen mindig egy tartalék muzsikád, amit ilyen esetben elő tudsz venni, és az aktuális anyag mellett azt is gyakorolni.

Sok ehhez hasonló külső tényező van még, amit meg kell tanulnunk kezelni, egyébként mindegyikre az a válasz, hogy szeresd a zenét, és ne másokért csináld. Jó megosztani barátokkal, de Te gyakorolsz heteken át, magadnak szerezz örömet elsősorban. Persze ez nem könnyű :).

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük