Olasz Szimfónia

Kezdjük az évet jókedvvel és a meleg nap sugaraival. A 18. században a zene forrása Firenze, Velence és más olasz városok voltak, bár ez szerep később megkopott, de a 19.-ben is sok zenész vágyott oda tanulni.

Míg kortársai kényszerből, koncertezni utazták keresztül-kasul Európát, addig Mendelssohn gazdag családi háttérnek hála kényelemben ismerte meg először a brit szigeteket majd az olasz csizmát, végül Párizsban kötött barátságot Liszttel és Chopin-nel. Az alig 20 éves zenész utazásaival növelte hírnevét, mindenhol szeretettel fogadták, csúcspont Anglia volt, ahol az uralkodó család is megkedvelte, és az angol közönség talált Händel után egy következő ideált. Ezeken az utakon benyomásait hangjegyekbe öntötte, és elkészültek az Olasz, illetve Skót szimfóniák vázlatai.

A híres Olasz szimfónia nyitótétele egy élettől kicsattanó, vidám, napsütéses harmonikus zene.  Ez is beleivódott az emberek tudatába mint néhány Mozart, Beethoven vagy Csajkovszkij téma, mindenki ismeri reklámokból, filmekből, legfeljebb nem tudja hogy Mendelssohn írta.  Tökéletes harmóniát, és egyensúlyt érzünk, a szerző zsenije itt mutatkozik meg igazán, Mozart és Haydn tudott utoljára ilyen kibillenthetetlen egyensúlyt elérni. A második tételről Felix maga írta, hogy a nápolyi vallási körmenet ihlette, a harmadik tételben meg lélekben hazajutunk, németes menüett, akármilyen szép és napsütéses ott délen azért a második és harmadik tételben érezzük Mendelssohn honvágyát. Végül a negyedik tétel, hogy helyre álljon a harmónia és az egyensúly, egy jókedvű visszaemlékezés, gyors olasz táncok, saltarello és tarantella.

Talán leghíresebb műve, de érdekes, hogy nem volt megelégedve vele Mendelssohn, többször átírta, és sohasem adta ki. A Frankfurti Rádió zenekarát Paavo Järvi vezényli, 2012-es előadás.

One thought on “Olasz Szimfónia”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük