Új év, új fogadalmak

Az újévi fogadalmak intézménye mára elcsépelt fogalom lett, mindenki megfogadja hogy lefogy, leteszi a cigit,  de az eredmény végül semmi. Vagy mégis?

Fontos felfedezés, ha eljutunk oda, hogyha elkezdünk megvalósítani egy fogadalmat akkor már elértünk valamit. Lehet nem jön egyből a várt csodás eredmény, de semmi sem fekete-fehér. Előre nem várt buktatók sora jön az amúgy is nehéz úton, és a jól megtervezett határidők felborulnak, majd jön a csalódás. Azonban pont az a lényeg, hogy elkezdtük és csináljuk, ez a fogadalmak, új célok kitűzésének lényege. Totális bukás nincs ha egészséges a nézőpontunk. Persze aki csak fekete-fehéren lát annak minden tökéletes bukás, de biztos ilyen ember akarsz lenni?

Tehát itt az idő új, nagy, szép célok kitűzésének. Erről részben írtam néhány hete már, érdemes azt is elolvasni ehhez. Csíkszentmihályi Mihály Flow – A tökéletes élmény pszichológiája című könyvet olvastam, néhány hasznos tanácsot kölcsön veszek a könyvből, mert nagyon is ide illik. Tehát a lépések, hogy sikeres és boldog legyen az út amin haladsz.

Meg kell találni a célt ami izgat, felvillanyoz, és úgy érzed van értelme. Aztán meg kell vizsgálni, hogy elérhető ez a cél számodra, és előreláthatólag mennyi idő alatt. Ez különösen fontos, és mindenkinél más, mert millió dolog befolyásolja. Ha tanárod van akkor egyszerűbb dolgod van, csak tanácsot kérsz tőle, adjon valami új, szintedhez kicsit nehezebb darabot, és beszéljetek le egy határidőt. Ha nincs tanárod akkor meg kell vizsgálnod a már megtanult darabjaidat, azok milyen szinten lehetnek. A zenében rengeteg “szint” van, minden ország, egyesület, iskola máshogy kezeli ezt a kérdést némileg, ezek alapján belőheted a szinted és mondjuk eggyel nagyobb szinten lévő közül választhatsz.

A határidővel csínján. Pont pár hete írtam, hogy ne eredményt tervezz, hanem időt. De valami határidő azért kell, csak ne legyen kőbe vésett, ne ess pánikba ha közeledik és még sehol sem vagy. Kezeld helyén ezt a dátumot: ne hátráltasson hanem inspiráljon.

Gyakorolj és dolgozz az eredményekért :). Minél többet, és minél okosabban. Ha nincs tanárod keress egyet, ha nem tetszik keress másikat. Egy darabot megtanulni jól rendkívül komplex feladat, nem csak annyi hogy hangszereden hangokat gyakorlod. Hallgass sok felvételt. Nézz utána a darabnak, olvasd el a leírásokat wikipedián, szerezz be egy könyvet a szerzőről. Merülj bele. A hobbi szenvedéllyé fog válni, és nagyon fogod élvezni az egész összetett folyamatot.

Figyelj. Ne csak ülj, és unalmasan gyakorold ami nem megy. Figyelj a zenére és figyelj magadra, miért nem megy? Keresd meg a problémákat, aztán azokra a megoldást. De a másik részre is figyelj, ami megy! Mindig a legnagyobb öröm amikor először kezd összeállni a fejedben a zene, és egyes részei meg is szólalnak olyan sebességgel, olyan kifejezéssel és hangzással ahogy elképzelted. Ösztönző örömforrás ami inspirál: csináld tovább!

Oszd meg másokkal az örömöd. Add elő családodnak és barátaidnak, minél többször annál jobb. Az előadást gyakorolni kell. Nem csak te izgulsz, mindenki izgul. Horowitz többször abbahagyta a koncertezést mert nem bírta a nyomást.

Az én fogadalmaim elég merészek. Elkezdtem gőzerővel tanulni tavaly ősztől, a cél hogy ismerjem a legnagyobb zeneszerzők életútját, és legfontosabb műveiket (ezért is alakult át a Reneszánsz ember, egy sima kis blog-ból lassan magazin lesz!). Aztán elkezdtem járni egy szolfézstanárhoz, több mint 15 éve nem énekeltem, most újra megy a dórémi, zeneelméleti alapok és népdalismeret. És persze zongora, néhány hónapja jó ha fél-egy órát ültem előtte naponta, most már nem ritka hogy hármat, Bach 2 szólamú invencióból már a fele jól megy, felfrissítek néhány régi Chopin darabot, mazurkákat és noktürnt, illetve elkezdtem egy merész új klasszikus szonátát, Haydn-tól a D-dúr-t (XVI:37). Miért? Fejembe vettem, hogy nyáron felvételezni fogok a Zeneakadémiára, muzikológia azaz zenetudomány szakra. Hatalmas fogadalom, rengeteg munka, és hihetetlen módon inspirál az egész. Fél év!

És mik a Te zenei fogadalmaid erre a csodálatos évre?

2 thoughts on “Új év, új fogadalmak”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük