Hallgasd és élvezd

Garrick Ohlsson mesterkurzusát nézve jutott eszembe, hogy van egy nagyon jó módja annak, hogy rávegyük magunkat a lassú gyakorlásra.

Tulajdonképpen ez ismétlés, mert a Lasssaaaan!… bejegyzésben már írtam erről érintőlegesen, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen fontos a végső hangminőség. Akármilyen hangszeren játszol, akármilyen stílusban, a végeredménynek zenének kell lenni, és ehhez a hangnak, amit a hallgatóid hallanak szépnek, jónak és érdekesnek kell lennie.

Ohlsson felvételein pont ezt lehet hallani, különösen figyel a szép és érdekes hangzásra, és ezt a mesterkurzusain többször el is mondja. Erre egyébként különösen a 19. és 20. századi zene alkalmas, Chopin volt az egyik nagy mestere ennek, olyan effekteket hozott ki az újszerű harmóniáival és pedál használatával amiket előtte még senki. Nagyon érdekes lassan és pontosan (minden hangot letartva ahogy Frédéric megírta!) végigjátszva a darabot felfedezni ezeket a finom kis ajándékokat amiket a zseni adott a világnak. Akármilyen zenét játszol, ezekre rá kell mutatni, ha csak elsiklasz felette, átléped gyorsan, vagy egyszerűen nem tartod le helyesen a leírt hangokat és valami más jön ki végül, akkor az előadás kevesebb lesz.

Tehát, lassan, hallgass végig minden hangot, harmóniát, kapcsolatot, és mindegy mit játszol, garantálom hogy csodákat fogsz találni! És ha Te élvezni fogod ezeket, akkor a hallgatóid is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük