Beethoven 1.

30 éves korában készült el az első szimfóniája, míg Mozart 9 évesen megírta az a saját elsőjét, miért?

Az ok egyszerű, Beethoven okos üzletember volt. Tudta, hogy bár Bécs a zenei világ fővárosa volt akkoriban, nagy zenekari koncertek mégis ritkák, ezért ha ki akar a két nagy előd árnyékból lépni akkor egy nagyon jó, friss és új anyagot kell bemutatnia. Először is bemutatkozott Bécsben mint zongorista, az arisztokrácia szalonjainak ismert figurája lett, újszerű, erőteljes zongora stílusával, és hihetetlen improvizációival meghódított mindenkit. Zeneszerzőként, mint szonáták és kamarazenék írójaként mutatkozott be. Ez is ügyes húzás volt, nagy divatja volt az esti kamaramuzsikálásnak minden házban, jól keresett a kották eladásából, és nevét megjegyezték.

1794-től a híres zenetudósnál, Albrechtsberger-nél tanult 1 évet, és már ekkor elkezdte a szimfóniát. Tanára szigorú szabályokat fektetett le, amit hamar fel is rúgott a lázadó Beethoven. Erről szól az 1., tiszteleg Mozart, és főleg Haydn előtt, de már megjelennek a beethoveni újítások. Nem megrendelésre írta, mint híres elődei, ez is egy újdonság volt. Ezért nem időre kellett elkészülni, és olyan lett amilyennek Ő akarta, nem a közönség és a megrendelők ízlését próbálta kielégíteni.

1800. áprilisában volt a bemutató, Beethoven saját zsebére rendezte a koncertet, és végül nagy siker lett, egy csapásra elismert nagy szerző lett. Persze a programon Haydn teremtéséből részletek, és egy Mozart szimfónia is szerepelt.

Az első tétel Haydn néhány évvel idősebb londoni szimfóniáira épül, egy lassú bevezetővel. Korabeli kritika hívta ezt Haydn-karikatúrának is. Második, lassú tételben fugato szerű, többszólamú szerkesztés móddal találkozunk, ami már újdonságként hatott, de az igazi meglepetés az üstdobok hangjegyként való használata, Mozart és Haydn csak mint ritmust használta. Harmadik tétel neve még ugyan menüett, ami kötelező része volt minden bécsi klasszikus szimfóniának, de ez már utalás a későbbi scherzo-kra, nem az a szép, nyugodt szalon tánc.

Solti György vezényli a chicagói szimfonikusokat a felvételen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük