A Reneszánsz emberről

Hallgattál ma már jó zenét? Annyi jó és rossz zene ér minket a nap minden órájában, hogy nehéz eligazodni.

Egy festmény egy rajz – szavak nélkül, egy vers egy festmény – szavakban, a zene mindkettő. (Vangelis)

A Reneszánsz ember célja, hogy megmutassa és bemutassa a jó zenéket. Mitől jó egy zene? Erre ahány ember annyi válasz, én bemutatom ami szerintem jó zene. Néhány éve, mikor elkezdtem sokat hallgatni a Bartók Rádiót, nagyon megtetszett ahogy Némethy Attila elmond minden mű előtt egy-két mondatot, sokkal érdekesebb lett hirtelen a zenehallgatás. Majd elkezdtem olvasni, egyre többet, és végül elkezdtem írni a zenéről, hasonló stílusban.

És hogy miért a zene? Szerintem a legalábecsültebb művészet. Persze tudom, hogy a legabsztraktabb is, ezért nehéz megközelíteni. De sohasem értettem, hogy úgy általában miért tartják nagyobbra az emberek a festészetet, szobrászatot vagy az irodalmat. A legnagyobb íróknak és festőknek híres múzeumuk van a szülőhelyükön, amit millióan látogatnak, a nagy zeneszerzőknek miért nem jár ki ez a tisztelet? Ha végignézünk egy kulturális utazásokkal foglalkozó iroda prospektusát akkor a legritkább esetben találunk benne olyat hogy “Bach múzeum” vagy “Beethoven ház”, ellenben ha pl. London körüli utazásról van szó akkor biztos ott van a Shakespeare ház és a National Gallery.

Az én beszédemet az egész világ megérti. (Haydn)

Tehát a zene, amit kevesen értenek. Ezeken a virtuális hasábokon pont ezen szeretnék javítani, közönséget teremteni a jó zenéknek, legyen az egy Bach motetta, vagy egy Beatles dal, úgy hogy a muzsikák mellé néhány mondat plusz információt adok, mert hiszem, hogy így érdekesebb és jobb lesz a hallgatás élménye.

A YouTube és az azt működtető Google szerintem a történelemben a legtöbbet tett a jó zenéért. Mikor fiatal koromban zongorát tanultam a 90-es évek elején nem volt lehetőség zenét hallgatni, csak ha megvették a szüleim a drága lemezt vagy CD-t (arról nem is beszélve, hogy akkoriban az átlagember Clayderman-t tartotta a zongoristának, nos.. hát nem egészen). Ellenben most, minden fent van YT-n. Ez azonban néha átok is, nem csak áldás, mert a copyright gonosz ördöge sokszor lecsap, és hiába linkelem be a jó videókat, ha törlik. Ezért elnézést kérek, ha ilyet látsz az oldalon jelezd és próbálom javítani.

És hogy ki vagyok én? Egy amatőr műkedvelő. A 19. században úgy mondták, hogy dilettáns, ma már azonban ez egy negatív színezetű szóvá vált. Szóval hívjuk inkább szenvedélynek, a zene a szenvedélyem. És a zongora persze, amatőr módon játszom is ezt-azt, régebben töltöttem fel a YouTube-ra felvételeket, talán fogok a közeljövőben ismét.

Remélem örömed leled az oldalban, én a készítésében igen. Ne hagyd ki a Nagy zeneszerzők, Gyakorolj jól és Zongora vásárlás oldalakat sem, sokat dolgoztam velük! Ha kapcsolatba akarsz lépni velem írj bátran e-mail-t.

3 thoughts on “A Reneszánsz emberről”

 1. Szia!
  Nagyon tetszik a weboldalad, nagyon sok hasznos és érdekes cikket találtam itt! :)

  Két hónapja kezdtem el zongorát tanulni a nulláról, jó látni hogy vannak ilyen emberek, akik tudnak másokat is motiválni.

  Csak így tovább!

 2. Szia!

  Saját mű írásával próbálkoztál már mióta zongorázol?
  Nem komplett zongorakoncertre gonolok, csak pl. bármilyen hosszú-rövid kis dallamra kísérettel.

  Lesz ilyen téma később ezen az oldalon, esetleg ismersz olyan oldalakat ahol amatőr zeneszerzők saját (zongorára írt, kottában rögzített, nem techno és társaik) munkáikat osztják meg?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hallgattál ma már jó zenét?